GLAVNI SIMPTOM KORONE NIJE TEMPERATURA: Nego OVAJ, nikad ne biste pomislili

0
67

Osobe zaražene korona virusom prijavljivale su mučninu (povraćanje), dijareju, začepljen nos, izgubljen osjet mirisa, okusa, jake glavobolje, groznicu i jak umor

Nakon istraživanja naučnika s Imperial Collegea iz Londona, provednog na 120 tisuća ljudi u Velikoj Britaniji, otkriveni su najčešći simptomi zaraze novim koronavirusom. Dok više od dvije trećine pozitivnih osoba uopće nije imalo nikakvih simptoma na dan testiranja ili do čak tjedan dana prije, oni koji su bili pozitivni i imali simptome prijavljivali su mučninu (povraćanje), dijareju, začepljen nos, izgubljen osjet mirisa, okusa, jake glavobolje, groznicu i jak umor, piše portal Zimo.

Zanimljivo je da je glavobolja bila najčešći simptom kod osoba koje su razvile Covid-19, u 62 posto slučajeva. U polovini slučajeva česti simptom je bio začepljen nos te u trećini slučajeva dijareja. Četvrtina oboljelih je imala jak kašalj, a tek petina visoku temperaturu. Kod trećine je bio zabilježen gubitak osjeta mirisa i okusa.

Vjerovatnoća zaraze

Naučnici su otkrili da osoba koja je bila u kontaktu s nekim ko boluje od Covida-19 ima 24 puta veću šansu da bude pozitivna na koronavirus od osoba koje nisu bile ni u kakvom kontaktu.

Studija će biti ponovljena kako bi se potvrdili rezultati te istovremeno utvrdilo mijenja li se koronavirus i na koji se način širi tokom vremena, piše Zimo.

Izvor: Net.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here