Policija otkrila da li kažnjava vozače koji voze u papučama, saznajte

0
318

Vozite li u japankama ili papučama, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih u saobraćaju ne biste trebali. Pedale se lako mogu uhvatiti između vašeg tabana i sandale, što može biti pogubno.

Takva obuća također može skliznuti dok vozite, te se zaglaviti ispod pedale. Napominje se i kako je vožnja u otvorenim sandalama opasnija nego u visokim petama.

Istraživači napominju da je glavni problem to što sandale otežavaju učinkovito kočenje, a evo i zašto.

Potrebno je više vremena da usporite automobil u japankama. Sveukupno usporavanje je do 0,13 sekunde sporije što može biti presudna razlika koja dovodi do sudara! Manevriranje stopala između pedala je sporije. Pomicanje stopala između papučica kočnice i papučice gasa traje dva puta duže u japankama. Sila koja djeluje na kočnicu je manja. U sandalama je sila 10,05 kvadratnih metara po sekundi u usporedbi s 20,05 koliko iznosi za zatvorenu obuću, piše Budget Direct.

Ako vozite bosi, postoji vrlo velika vjerojatnost da ćete ugroziti ostale putnike time što ne vozite na siguran način. Također, za vrijeme velikih vrućina vaše noge će biti znojne i mokre, što znači da će kliziti niz pedalu. Osim toga, pedale uslijed velikih vrućina znaju biti uzavrele što uzrokuje neugodan osjećaj ako ih direktno dodirujete golom kožom.

Vožnja bosih nogu svakako se ne preporučuje jer nemate istu silu kočenja s golim nogama kao što imate sa zatvorenom obućom.

Iako vožnja u otvorenim sandalama može biti pogubna, policija vas ne može sankcionirati zbog nje.

– Propisom kojim se direktno i posebno uređuje sigurnost u cestovnom prometu, konkretno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zakonodavac nije predvidio sankcije za vozače koji bi bosi, u japankama, natikačama, klompama, cipelama s visokom petom ili nekoj drugoj neadekvatnoj obući, upravljali motornim vozilima – pojasnili su u PU međimurskoj za portal eMedjimurje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here