Upozorenje za vozače! Zašto ne treba da vozite auto na zimskim gumama ako je vani +7 i više stepeni

0
91

Dolazi već topliji period ove godine i zima polako ali sigurno posustaje, ali još uvijek je na snazi zakon o zimskoj opremi koja se koristi u vožnji i koja se još uvijek mora imati, mada su dani napolju sve ljepši i ljepši. Sve to sa sobom nosi i neke probleme jer zimske gume i ne reaguju baš najbolje u toplijim vremenskim uslovima.

Zbog veće temperature šare na gumama postaju fleksibilnije te se na neki način migolje, a na taj način dolazi do razlaganja svih osnovnih elemenata od kojih su gume sačinjene.

Kada temperatura počinje da prelazi 7 stepeni celzijusa treba da se razmišlja o prelasku na ljetne gume

Sve gume, pa čak i one za sva 4 godišnja doba imaju različita jedinjenja i svako je jedinjenje optimizovano na različitim temperaturama, pa ako se vozimo na temperaturama koje gumama ne odgovaraju i one će drugačije reagovati na putu, dosta često loše, a time se mogu ugroziti i životi.

Ljetne gume zimi postaju tvrde, a zimske gume lošije prianjaju uz cestu kada su temperature veće od 7 stepeni celzijusa. Kako se guma rotira, šare dolaze u kontakt sa asfaltom i griju se, a vrelina je njen najveći neprijatelj.

Guma na taj način postaje masnija jer se njene hemikalije razlažu, a masne gume ne mogu da dobro prianjaju uz cestu i onda nemaju svoju funkciju.Tako u slučaju naglog kočenja ili zaustavljanja, mi trebamo svo  moguće prianjanje gume na cesti, a u toplim uslovima to od gume ne možemo dobiti, pa je mogućnost sudara i nesreća mnogo veća


OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here