Naslovnica Vijesti EVROPSKA UNIJA OTVARA GRANICE, POZNAT TAČAN DATUM: A evo i kome su...

EVROPSKA UNIJA OTVARA GRANICE, POZNAT TAČAN DATUM: A evo i kome su ZABRANILI ULAZAK

0
9

Zemlje Evropske unije, koje užurbano oživljavaju svoju ekonomiju i ponovno otvaraju granice 1. jula, nakon mjeseci koronavirusnih ograničenja.

Spremne su spriječiti Amerikance da uđu na teritoriju EU jer Sjedinjene Države nisu uspjele kontrolirati širenje zaraze, navodi se u nacrtu popisa prihvatljivih putnika u koji je uvid imao New York Times. Ta lista američke putnike stavlja u kategoriju sa putnicima iz Rusije i Brazila kao nepoželjne.

Zabrana bi, navodi New York Times, bila snažan udarac američkom prestižu u svijetu i predsjedniku Donaldu Trumpu. U Sjedinjenim Državama ima više od 2,3 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 120.000 umrlih,  što je više nego bilo u kojoj drugoj državi u svijetu.

Evropska unija trenutno razmatra dva popisa prihvatljivih posjetitelja na temelju načina na koji zemlje napreduju u zaustavljanju pandemije koronavirusa. Obje liste uključuju Kinu, kao i zemlje u razvoju poput Ugande, Kube i Vijetnama. Oba popisa isključuju Sjedinjene Države i druge zemlje koje se zbog širenja virusa smatraju previše rizičnim.

Putnici iz Sjedinjenih Država i ostatka svijeta  su od sredine marta isključeni iz posjeta Evropskoj uniji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom za repatrijacije ili ‘primarna putovanja’ .

Sada se konačna odluka o ponovnom otvaranju granica očekuje početkom sljedeće sedmice, prije nego što se EU ponovno otvori 1. jula.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here