Ljudsko tijelo je stvarno čudesno, evo šta se desi kad gurnemo prst u pupak

0
377

Već znamo da je pupak najprljaviji dio ljudskog tijela i da ga treba pravilno čistiti, ali to nije sve….

O ovom dijelu našeg tijela se neopravdano najmanje govori,. A evo šta bi sve trebalo da znamo o pupku.
 

1. Pupak je zapravo ožiljak na našem tijelu

Formira se kada se pupčana vrpca preko koje se beba hrani dok je u majčinom stomaku, na rođenju isiječe. I ostaje kao ožiljak na našem tijelu.

2. Oblik pupka se mijenja tokom života

Većina beba na rođenju ima ispupčen pupak, vremenom se njegov oblik mijenja, samo se kod 10 posto zadržava njegova prva verzija.

3. Mijenja se i pupak trudnica

Kod nekih budućih mama, u drugom stanju, pupak menaj svoju formu pa postaje izraženiji. Nakon porođaja vraća se u prvobitni oblik.

4. Koža pupka ima “dobro pamćenje”

Ovaj dio tijela je omiljeno mesto mnogih za prising. Osjetljivoj koži pupka i području oko njega potrebno je od šest do 12 meseci da se oporavi nakon što se ukloni pirsing.

5. Pupak može da ima čudan miris

Podložan je razmožavanju bakterija i pojavi infekcije, a ukoliko se ne održava njegova higijena, može da “proizvodi” veoma čudan i neprijatan miris, piše magazin Žena.

Budući da muškarci češće na pupku imaju dlake, kod njih je ova situacija još ozbiljnija.

6. Najveće iznenađenje

Kaže se i da je svaki pupak jedinstven. A nekim ljudima je on erogena zona, uzbuđuje ih sam pogled na ovaj dio tijela. Sa druge strane, postoje i ljudi kojima je centar našeg stomaka prilično odbojan.

Sigurno ste iz radoznalosti nekada stavili sami sebi ili nekome prst u pupak…

Ovakav dodir je jako čudan i stimulatvno djeluje na urinarni trakt. Tako možete ne samo da stimulišete i nadražujete tkivo pupka jeć i tkivo abdomena koje se nalazi oko njega.

Uslijed ovakvog stimulansa, šaljete poruku do kičmene moždine, koja šalje signale vašem urinarnom traktu. Ukoliko bismo pritisli tkivo oko pupka ne bi dobili isti efekat jer je tkivo unutar samog pupka najosjetljivije.

Zbog toga kada nadražujemo tkivo pupka, stimulišemo tkivo u stomaku koje šalje signale do kičmene moždine, a ona šalje dalje do možga informaciju da nam se piški.


OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here