Ovih 6 alarmatnih simptoma na krajnicima ne treba zanemariti

0
183

Jeste li ikada imali upalu grla, ali da ste osjetili da bi to moglo biti više od toga da imate samo obicnu upali? Možda ste primijetili da su vaši krajnici natečeni ili vidite nešto čudno u stražnjem dijelu vašeg grla. Uparite one simptome sa osjećajem da vam je nešto zapečeno u grlu i da imate šanse da imate kamene na krajnicima. Pa što su točno?

Loading...

“Formalno poznato kao tonziloliti, kamenje se sastoji od sluzi, mrtvih stanica i drugih ostataka koji se skupljaju u dubokim džepovima krajnika i postupno se kondenziraju u male, svijetle kuglice”, objašnjava New York Times. Ono što uzrokuje pojavu ovih grudica kalcificiranog materijala je općenito nepoznato, ali medicinski stručnjaci vjeruju da bakterije u ustima mogu imati neke veze s njihovom formacijom.

Dobra vijest je da mnogo vremena, kamenje krajnika ne zahtijeva nikakav tretman. Često ne stvaraju nikakve simptome, a neke su dovoljno male da se mogu ukloniti prstom ili vrhom jezika. Veće kamenje, međutim, može zahtijevati antibiotike ili operacije, pa je važno da posjetite svog liječnika ako mislite da ga imate.

Evo šest mogućih simptoma na koje treba gledati kada se radi o kamencima:

 1. loš dah
  Kamenje od krajnika poznato je po tome što privlači bakterije i odaje smrdljiv miris, izaziva zadah iz usta, ili stvarno loš zadah.
 2. Upaljeno grlo
  Kamenje s tonzilom može uzrokovati bolove u gutanju. Također mogu uzrokovati napad kašlja iu nekim slučajevima čak i gušenje.
 3. Natečene krajnikeVeći tonzoliti često idu ruku pod ruku s infekcijom tonzile, uzrokujući upalu.
 4. Poteškoće s gutanjem
  Oteklina i veće kamenje mogu otežati gutanje ovisno o tome gdje se nalaze.
 5. Uhobolja
  Budući da tonzile dijele živčane putove s ušima, kamenac krajnika u blizini živca može uzrokovati bol u uhu.
 6. Bijeli otpaci

Kamenje s tonzilom su čvrste, bijele kvržice koje se mogu vidjeti na stražnjem dijelu grla. Neki čak imaju sličan izgled kao i zubi.

Sigurno trebate posjetiti svog liječnika čim budete primijetili bilo koji od ovih simptoma.

Loading...

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here